Om Höljelyckan

- Elisabeth -

(På bilden ser du mig och min äldsta dotter)


Jag hittade tillbaka till "sömnadsvärlden" 2015, 6 år efter att jag avslutat mina studier inom konstruktion och sömnad av kläder på gymnasiet i Skövde, en 3 årig linje med mycket praktiska kurser. Jag saknade en hobby att sysselsätta mig med på dagarna och då kom idén upp med att börja sy kläder till mina barn. Till en början höll jag mig till att sy till mina egna och kanske ett och annat plagg till någon jag kände. När jag senare upptäckte efterfrågan på egensydda barnkläder så började jag smått sälja lite till andra också. 


Efterfrågan på att kunna specialbeställa barnkläder ökade, och som hobbysömmerska får jag inte ta beställningar, så under våren 2018 startade jag ett litet företag just för att kunna sy efter kundernas önskemål. 


Jag jobbar heltid och driver detta företag utöver min "vanliga" anställning som personlig assistent. 

Företaget har jag inte som vinstdrivande verksamhet utan mer för att just kunna ta beställningar och att företaget kan gå runt med alla kostnader jag har.


Jag säljer huvudsakligen på marknader. 

Produktion och tillverkning

Jag utgår från mönster som är utprovade på barn och bör vara normala i storlek.

Mina egna barn är 5,5 och 3,5 år och passar just nu storlek 104 och 128 och dom sitter perfekt,

sen ska man vara medveten om att alla barn har unika kroppsformer (lätt att glömma).


Jag köper hem tyger i bra kvalité, oftast 95% bomull och 5% Elastan och tvättas i 40 graders maskintvätt, gärna hängtorkas. 


Bandkantning


I regel syr jag alla kläder med en kant nedtill, i ärmar och i hals. Detta gör jag på en covermaskin som jag med ett hjälpmedel syr snygga kanter på barnkläderna. 

Även denna söm är till för töjbara tyger (trikå). Upptill syns det en vanlig dubbelsöm och på undersidan något mer komplicerad söm. (3 trådar används).Sömmar gjorda för töjbara tyger

Jag syr alla plagg med en overlocksmaskin. En overlock är en symaskin som syr med 4 trådar samtidigt för att få en stark och hållbar elastisk söm, anpassat efter trikåtyger som jag i huvudsak syr i. 


På bildern här till vänster ser du när jag syr en vanlig söm på overlocken.

Det som jag syr på just denna bild är en klänning.